На денешен ден во историјата

На денешен ден во историјата

На денешен ден во историјата се случиле следниве настани-

-1982 година – На денешен ден, Роналд Реган го потпишува предлог-законот за создавање на Мартин Лутер Кинг Jуниор Деј. Денот, кој се одбележува секоја година на третиот понеделник од јануари, го одбележува животот на Мартин Лутер Кинг, водачот на афро-американското движење за граѓански права.

1964 – Пуч во Саудиска Арабија Фаисал бин Абдулазиз Ал Сауд ја презема владата на Саудиска Арабија, додека неговиот полубрат, кралот Сауд е во странство од медицински причини.

1938 година – Основана е канадската радиодифузна корпорација. Официјално позната како CBC / Радио-Канада, мрежата е јавен радио и телевизиски радиодифузер во Канада.

1930 година – Хајле Селасие Први станува император на Етиопија Сметан за водечка фигура во движењето Растафари, Селаси царувал над Етиопија 44 години.

Декларација на Балфур од 1917 година. Првично испратено како писмо на овој ден до баронот Ротшилд од страна на британскиот министер за надворешни работи Артур Џејмс Балфур.

Балфур прогласува британска поддршка за еврејската држава во Палестина. Писмото на крајот беше додадено на мировниот договор во Севр.

Денешен ден

Раѓања на овој ден – 2 ноември

1965 година Шахрух Кан – Познат индиски актер. Индиски актер

Денешен ден

1934 Кен Розевал -Австралиски тенисер

Денешен ден

1865 година Ворен Г. Хардинг – Американски политичар, 29-ти претседател на Соединетите држави

Денешен ден

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *