Нисан сака да го продаде Митсубиши

Нисан сака да го продаде Митсубиши

Бидејќи Нисан продолжува да се финансиски да оживува, јапонскиот производител направи неколку болни кратења во последните неколку месеци. Добрата вест е дека тие жртви почнуваат да исплаќаат дивиденда. Не толку добра вест е дека може да се жртвува еден од партнерите во сојузот на Нисан. „Блумберг“ од неидентификувани извори дознава дека „Нисан“ ја испитува можноста за продажба на дел или целиот свој удел од 34 проценти во „Митсубиши“.

Митсубиши стана третото тркало на Алијансата Рено-Нисан уште во мај 2016 година кога Нисан се согласи да плати 2,2 милијарди долари за тоа 34-процентно парче пита. Во тоа време, Митсубиши беше во средината на својот трет скандал за само две децении, последниот во однос на преценетата бројка на економичност на горивото за четири свои модели, од кои ниту еден не беше продаден во САД.

Нисан во суштина го спаси Митсубиши, одлука донесена од сега веќе поранешниот извршен директор на Рено-Нисан, Карлос Госн. Претставниците и од Нисан и од Митсубиши одбија да го коментираат извештајот. Една можна причина зошто Нисан размислува за продажба на Митсубиши е тоа што се очекува брендот да претстави оперативна загуба од 1,39 милијарди долари за деловната година во 2020 година. Нисан можеби едноставно претпочита да се фокусира на сопственото закрепнување, особено на виталните пазари во Северна Америка и Кина, наместо потенцијално да исфрли повеќе пари во бренд со свои низа проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *