На денешен ден во историјата (07.12)

На денешен ден во историјата (07.12)

На денешен ден во историјата се случиле следниве настани вредни за нотирање-

1941 година – Напад на Перл Харбор
Царската јапонска морнарица ја напаѓа американската поморска база во Перл Харбор, Хаваи. Нападот бил поттик за влез на САД во Втората светска војна.

На денешен ден

1787 година – Прва држава што го ратификува Уставот на САД
Делавер станала првата држава што го ратификувала Уставот на Соединетите држави. Поради ова, понекогаш се нарекува Првата држава.

На денешен ден

1732 – Кралската опера ги отворила своите врати
Популарното место за изведување уметности во Ковент Гарден, Лондон, ги опфаќа Кралската опера и Кралскиот балет.

На денешен ден

Родени на овој ден – 7 декември

 • 1984 година Роберт Кубица
  Полски возач на тркачки автомобил
 • 1980 Џон Тери
  Англиски фудбалер
 • 1956 Лери Бирд
  Американски кошаркар
 • 1928 година Ноам Чомски
  Американски лингвист, филозоф

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *