На денешен ден во историјата (10.12) – Хронологија

На денешен ден во историјата (10.12) – Хронологија

На денешен ден во историјата се случиле следниве важни настани-


2007 година – Аргентина се заколна во првата жена избрана за претседател Кристина Фернандез де Кирхнер стана првата избрана жена претседател на Аргентина.

2001 година – Објавување на првиот филм во трилогијата Господар на прстените Наградуваниот филм наречен Господар на прстените: Дружината на прстенот беше во режија на Питер Џексон и се базираше на Господарот на прстените на Џ.Р.Р. Толкин.

1948 година – Генералното собрание на ООН ја усвои Универзалната декларација за човекови права. Документот, за прв пат, прокламира дека основните човекови права треба да бидат универзално заштитени.

1901 година – Доделена прва Нобелова награда. Пет години по смртта на шведскиот хемичар и пронаоѓач, Алфред Нобел, биле доделени првите Нобелови награди.

1817 година – Мисисипи станува 20-та држава во САД.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *