Селото го криело од нацистите, па во наследство му оставил два милиони евра

Селото го криело од нацистите, па во наследство му оставил два милиони евра

Ерих Швам, еврејски бегалец, кој пристигнал во селото со неговата мајка и татко во 1943 година, и оставил на општината во југо-централна Франција сума за која се смета дека е најмалку неколку стотици илјади евра, според нотарот надлежен за неговато наследство.

„Исклучително сме почестени и ќе ја искористиме сумата според волјата на г. Швам“, рече заменик-градоначалникот на градот Дениз Валат за Си-Ен-Ен во саботата.

Во тестаментот, датум 9 ноември 2020 година, Швам напишал дека сака „да им се заблагодари на нив [жителите на селото] за пречекот и за тоа што многумина му ги прошириле хоризонтите во областа на образованието“. Тој побара парите да бидат искористени за финансирање стипендии и училишта во селото.

Голем придонес ќе биде даден и на три фондации кои ги поддржуваат здравствените работници, децата со леукемија и правата на животните, се вели во соопштението од градското собрание.

Ле Шамбон и околните села по 1940 година ги пречекале еврејските бегалци, претежно деца, според веб-страницата на градското собрание. Барак Обама го спомена селото во своите забелешки на церемонијата на деновите на сеќавање на холокаустот во април 2009 година, а Јад Вашем, Светскиот центар за сеќавање на холокаустот, на комуната и ја додели титулата Праведник во 1990 година.

Таткото на Швам беше лекар, а неговата мајка помогна да се формира библиотека во логорот Ривесалтес, една од многуте формирани од режимот на Виши за затворање на Евреите. Илјадници биле пренесени од таму во Аушвиц, според Еврејската виртуелна библиотека.

Фридел Рајтер, млад швајцарски социјален работник кој доброволно им помагаше на бегалците во тоа време, ги сними информациите на семејството и веројатно им помогнала да ги пресели во Ле Шамбон кога во 1942 година се затвори логорот Ривесалтес, соопшти градското собрание.

Кога имал само 12 години, Швам бил згрижен од Секурс Суис, под-сектор на Црвениот крст на Швајцарија, специјализиран за помош на деца за време на војната, каде што работела и неговата мајка. Швам се регистрирал на курс за аптекар на Универзитетот во Леон во 1950 година, а дипломирал во 1957 година.

Градското собрание не е сигурно дали тој редовно се враќал во Ле Шамбон и апелира за повеќе информации за „малото виенско еврејско момче“, кое е толку дарежливо повеќе од 75 години подоцна.

„Не го познававме господинот Швам, сега се обидуваме да утврдиме кој е тој и што му се случило тука“, рече Валат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *