„Врба“ на Милчо Манчевски нема да биде дел од трката за Оскар

„Врба“ на Милчо Манчевски нема да биде дел од трката за Оскар

Академијата на филмови го направи изборот во категоријата за Оскар за најдобар долгометражен интернационален филм” а „Врба“ не е на списокот.

Ова се филмовите, наредени по азбучен ред-

филмови се во оваа конкуренција, сместени по абучен ред:

 • Босна и Херцеговина, “Quo Vadis, Aida?”
 • Чиле, “The Mole Agent”
 • Чешка, “Charlatan”
 • Данска, “Another Round”
 • Франција, “Two of Us”
 • Гватемала, “La Llorona”Хонг Конг, “Better Days”
 • Iran, “Sun Children”
 • Брегот на слоновата коска, “Night of the Kings”
 • Мексико, “I’m No Longer Here”
 • Норвешка, “Hope”
 • Романија, “Collective”
 • Русија, “Dear Comrades!”
 • Тајван, “A Sun”
 • Тунис, “The Man Who Sold His Skin”

Во ноември комисијата за избор на македонски кандидат за наградата “Оскар за најдобар долгометражен интернационален филм”, при Друштвото на филмските работници на Македонија ја донесе одлуката филмот„Врба“ во режија на Милчо Манчевски, да биде национален кандидат на Република Северна Македонија за оваа награда за 2021 година,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *