На Антарктикот откриени траги од живот на 900 метри под мразот

На Антарктикот откриени траги од живот на 900 метри под мразот

Ненамерното откривање на живо во морето на карпа под ледената површина на Антарктикот го оспорува нашето разбирање за тоа како организмите можат да живеат во средини далеку од сончева светлина, според тим на биолози.

Џејмс Смит и Пол Анкер од британското истражување на Антарктикот пробија низ ледената површина со дебелина од 900 метри и спуштија камера низ дупката во потрага по кал на морското дно. На нивно изненадување, тие откриле карпа на која биле закачени сунѓери . На снимките се чини дека се прикажани 16 сунѓери, придружени со 22 неидентификувани животни. Првпат е пронајден неподвижен живот како овие суштества под мразот на Антарктикот.


„Има секакви причини да не ги има“, вели Хув Грифитс од британското истражување за антарктикот, кој ги анализирал снимките. Тој смета дека животните, кои веројатно се хранат со филтри, преживуваат со хранливи материи што се носат во вода од -2 ° C. Загатката е во тоа што тие се далеку од очигледни извори на хранливи материи, со оглед на тоа што карпата се наоѓа на 260 километри од отворената вода на предната страна на ледената површина Филхнер-Рона каде што можат да преживеат фотосинтетички организми.

Со оглед на она што е познато за океанските струи во областа, се чини дека најблискиот извор на сончева светлина е оддалечен 600 километри.

Постојат знаци дека животот на оваа единствена карпа не е еднократен: снимањето исто така забележа еден сунѓер на друга карпа во близина.

Откритието е значајно затоа што сугерира дека животот во најтешките средини на Антарктикот е поприлагодлив и поразновиден отколку што се мислеше.

Учењето повеќе за тоа како организмите се прилагодиле на нивниот леден дом, оддалечени од храна, исто така може да ни даде индиции за тоа како животот се развил во периодот на леденото доба на Земјата, пред стотици милиони години, кога планетата била прекриена со мраз.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *