Дали патувате и сакате пиво? Еве каде е најевтино и најскапо

Дали патувате и сакате пиво? Еве каде е најевтино и најскапо

Вкусувањето на локално пиво е еден од најдобрите делови на патувањето, но понекогаш единственото нешто што го намалува задоволството во овој алкохолен пијалок е неговата цена.

За да бидете сигурни дека сте пробале некои од највкусните пива во светот без да го нарушите буџетот, „Експенсивити“ ги спореди цените на пивото во 58 земји. За да ги собере своите податоци, Expensiveity се фокусираше на познати брендови и ги забележа цените на 330 милилитарски шишиња пиво во супермаркетите ширум светот. Освен тоа, исто така ги покани хотелите да ги дадат цените во баровите и ја пресмета просечната цена помеѓу супермаркет и хотел во долари.

Тие открија дека Катар има најскапо пиво во светот, кое чини во просек 11.26 долари за шише од 330 мл. Ова веројатно се должи на нивниот 100% данок на увоз на алкохол пред Светското првенство во 2022 година.

На другиот крај на спектарот, Јужна Африка има најевтино пиво, со просечна цена од 1,68 долари за шише.

Откриле и дека Чешка има најголема стапка на потрошувачка на пиво, со просечно лице што пие 468 пива годишно, а Германците трошат најмногу на пиво секоја година со скоро 2.000 американски долари потрошени на овој пијалок годишно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *