Играњето видео игри може да ги намали депресивните симптоми кај момчињата

Играњето видео игри може да ги намали депресивните симптоми кај момчињата

Кога бевме млади, честопати ни велеа да не поминуваме премногу време пред екранот, туку наместо тоа да играме надвор. Овој совет, се испоставува дека можеби не е во наш најдобар интерес.

Една нова студија открива дека машките тинејџери кои често играат видео игри имаат 24,2% помали шанси да развијат депресивни симптоми. Студијата следеше 11.341 адолесцент на возраст од 11 години три години и ги следеше нивните дигитални активности.

Студијата сепак открила дека момчињата кои учествувале во физичка активност не биле под влијание на видеоигрите. Ова покажува дека видео игрите влијаат само на оние машки тинејџери кои не се физички активни.

„Почестата употреба на видео игри беше постојано поврзана со помалку депресивни симптоми кај момчиња со мала физичка активност, но не и кај оние со висока физичка активност“, се наведува во студијата.


Друг интересен исход беше фактот дека навистина се утврди дека кај тинејџерките негативно влијаело присуството на Интернет. „Кај девојчињата, во споредба со помалку од еднаш месечно / никогаш, користењето на социјалните медиуми повеќето денови на возраст од 11 години беше поврзано со 13% повисоки резултати на депресија на 14 години“, пишува во студијата.

Истражувањето не даде никакви причини за овие откритија, но може да се претпостави дека девојчињата имаат тенденција да бидат повеќе социјални суштества што бараат друштво за да останат емоционално здрави.

Истражувањето, исто така, не навело дали биле земени предвид други фактори при спроведувањето на студијата, како што се семејната состојба на адолесцентите и нивото на популарност. Многу фактори можат да доведат до депресија и студијата не појаснува како тие успеале да ги изолираат видеоигрите како единствен извор на депресија кај тинејџерите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *