Научници клонираа загрозен вид на куна кој починала пред  30 години

Научници клонираа загрозен вид на куна кој починала пред 30 години

Научниците во САД клонираа загрозена куна која починала пред 30 години.

Црноножната куна, наречена Елизабет Ен, беше клонирана со помош на ДНК од куна, која е замрзната од 1988 година.

She's hugely significant and also adorable. Credit: USFWS

Тоа е прв пат да се клонира загрозен вид од Северна Америка и постои надеж дека успехот ќе го зајакне генетскиот диверзитет и напорите за обновување на популацијата.

Американската служба за риби и животински свет (USFWS) објави во четвртокот (18 февруари) дека Елизабет Ен е родена на 10 декември, по „иновативното партнерство“ со Revive & Restore, ViaGen Pets & Equine, зоолошката градина во Сан Диего и Здружението на зоолошки градини и аквариуми.

„Одржувањето и зголемувањето на дивите популации и соодветното живеалиште продолжува да биде од суштинско значење за обновување на овој вид и ќе остане приоритет на Службата“.

„Успешното генетско клонирање не ја намалува важноста за решавање на заканите засновани врз живеалиштата на видовите или фокусот на Службата за решавање на конзервација и управување со живеалиштата за да се повратат црноножните куни“

Некогаш се сметаше дека видот е изумрен, бидејќи сите куни кои денес постојат имаат потекло од седум видови кои биле пронајдени во 1981 година.

Научниците се надеваат дека клонирањето ќе помогне да се диверзифицира генетскиот фонд на видовите, правејќи ги суштествата помалку подложни на болести и генетски аномалии.

Откриено е дека Вила, оригиналната куна од која е клонирана Елизабет Ен, има три пати повеќе уникатни генетски варијации отколку живата популација, што значи дека Елизабет Ен би можела да донесе многу потребна разновидност на популацијата на видовите – доколку успешно се размножува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *