Астероид со големина на стадион се приближува до Земјата

Астероид со големина на стадион се приближува до Земјата

Астероид со големина на стадион денес се приближува кон Земјата, соопшти центарот за истражување на НАСА.

Се проценува дека астероидот 2020 XU6 со дијаметар од околу 213 метри ќе и се приближи на планетата на растојание од околу 4 милиони км.

Денес, близу Земјата ќе летаат и астероидите 2020 BV9 со дијаметар од 23 метри (на најблиско растојание од 5,6 милиони километри) и 2021 CC5 со дијаметар од 40 метри, што ќе помине околу 6,9 милиони километри

Во исто време вчера, астероидите 2021 ДД1 и 2021 ДК1 прелетаа покрај Земјата, со дијаметар од 10, односно 61 метар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *