Во светот веќе 200 милиони користат 5G мрежа

Во светот веќе 200 милиони користат 5G мрежа

Бројот на корисници на 5G технологијата ширум светот достигнал 200 милиони, а изградени се 800.000 5G локации, беше констатирано на он-лајн конференцијата на “Huawei” наменета за медиуми и аналитичари, пред најголемиот глобален настан “Mobile World Congress Shanghai 2021”.

Повеќе од 140 комерцијални 5G мрежи се распоредени во 59 земји, а повеќе од 56 проценти од нив ги направил “Huawei”.

Во Кина се испорачани повеќе од 68 проценти 5G телефони, а моментално се достапни повеќе од 200 5G модули и индустриски уреди кои ја поддржуваат оваа технологија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *