Германија по два месеци ги отвора училиштата и градинките

Германија по два месеци ги отвора училиштата и градинките

Стотици илјади студенти и деца во Германија се враќаат во училиштата и градинките за прв пат во рок од два месеци, иако се стравува од трет бран на коронавирус поради британскиот вид, пренесе АФП.

Училишта и градинки се отворени во 10 германски држави, вклучувајќи го и главниот град Берлин и најнаселената држава Северна Рајна-Вестфалија.

Многу училишта го ограничуваат враќањето на учениците од 1 до 3 одделение. Исто така, часовите се преполовени, учениците ќе мора да носат маски, а просториите ќе треба да се проветруваат, но критичарите се прашуваат дали сега е време да се вратат на лице-в-лице форма на учење.

Германија се врати на 61 случај на 100.000 луѓе во последните седум дена, откако падна на скоро 50 случаи во последните неколку недели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *