Грција до октомври очекува колективен имунитет

Грција до октомври очекува колективен имунитет

Никос Томаидис, професор по аналитичка хемија на Универзитетот во Атина, коментира дека Грција може да постигне колективен имунитет до октомври, објави грчки Сити тајмс.

„Сè уште чекаме да го видиме ефектот на (дополнителни мерки за блокирање) во ограничувањето на преносот (на вирусот)“, објаснува професорот.

Професорот Теодорос Василакопулос, специјалист за бели дробови, додаде дека барем се намалува смртноста, што тој го припишува на почетокот на вакцинацијата на ранливите групи, како што се постарите лица, туркајќи ја Грција кон имунитетот на стадото.

„Со скоро 1.500 нови инфекции, имаме 25 смртни случаи (на ден)“, рече тој. „Во ноември имавме 100 со двојно повеќе инфекции.

„До Велигден (2 мај), повеќето од ранливото население, стари лица и сериозно болни од други причини, ќе ја примат барем првата доза на вакцинација“, рече тој.

Василакопулос коментира дека „ќе можеме да им го свртиме грбот на маските кога ќе постигнеме„ стадо имунитет “, нешто што тој вели дека ќе се случи во септември или октомври.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *