(ВИДЕО) Првите снимки од Марс што ги направи „Истрајност“

(ВИДЕО) Првите снимки од Марс што ги направи „Истрајност“

НАСА објави несекојдневна и воедно снимка која е надвор од оваа планета. Слетувањето на роверот „Истрајност“ беше во четвртокот, а сега јавноста може да ги види и почетоците на самата мисија во потрага по живот на Црвената планета.

„Истрајност“ помина неверојатни 480 милиони километри во рок од седум месеци со цел да ја започне мисијата која ќе трае години. Вселенското летало влезе во атмосферата на Марс со 19 илјади километри на час и морала да изврши комплексна серија маневри со цел да се постави на своите шест тркала.

Леталото е најсовремено кое некогаш е испратено на друга планета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *