Научниците откриле дека тешката форма на КОВИД-19 е генетски утврдена

Научниците откриле дека тешката форма на КОВИД-19 е генетски утврдена

Научниците од високото руско економско училиште објавија дека откриле „генетска предиспозиција за тешка форма на КОВИД-19“, информира ДПА.

Студијата е објавена во списанието Frontiers in Immunology.

Тимот верува дека ова е поврзано со чувствителноста на шест молекули поврзани со имунитетот на Т-клетките, „еден од клучните механизми што ги користи човечкото тело за борба против вирусни инфекции“.

Молекулите познати како хуман леукоцитен антиген класа I (HLA-I) се „единствени кај секоја личност“ и дали го уништуваат новиот коронавирус „генерално зависи од гените“ затоа што молекулите се наследуваат од родителите.

Откритијата се базираат на анализа на примероци од генотип од пациенти со коронавирус во Москва и Мадрид, како и примероци од здрави луѓе како дел од контролната група.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *