5 практични тестови за да дознаете дали медот е вистински или лажен

5 практични тестови за да дознаете дали медот е вистински или лажен

Како знаете дека купувате вистински мед? Ако не го купувате директно од пчелар, можеби е важно да одлучите помеѓу различните брендови и сорти што се достапни на пазарот.

Проценето е дека скоро три четвртини од медот на продажба во некои продавници во САД всушност не е мед. Тоа е преработен производ кој е лишен од полен, хранливи материи, ензими и витамини. Она што останува во теглата е само засладен сируп. Алармантно, некои производители додаваат дури и вештачки засладувачи и сируп од пченка за да го направат „медот“ поевтин со разредување на оригиналниот производ. Исто така, постои ризик да купувате лажен мед што содржи пестициди, антибиотици и други загадувачи што е увезен нелегално од Кина.

За среќа, постојат четири лесни тестови што можат да се направат дома за да се уверите дека производот што го купувате е навистина мед. Понатаму, погрижете се да ја прочитате етикетата од каде потекнува медот, а не од каде е флаширан – бидејќи бескрупулозните производители се обидуваат да ги доведат во заблуда потрошувачите тврдејќи дека нивниот мед бил флаширан во некоја европска земја, без да споменат од каде е набавен.

Како да се направи разлика помеѓу вистинскиот и лажниот мед:

Тестот со кристализација

Бидејќи медот е направен од нектар, пчелите го обработуваат и го киснат со специјални ензими. Еден од овие ензими, глукоза оксидаза, помага да се отстрани водата од медот. Резултатот од овој процес е дека природниот мед има тенденција да се кристализира кога се чува. Вештачки мед нема.

Тест со вода

Вистинскиот мед не се меша лесно со вода. Само пуштете лажичка во чаша вода и ќе видите дека се сместува на дното на вашиот сад. За да се врзе со течноста, треба да се промеша вистинскиот мед. Лажниот мед, од друга страна, лесно се раствора во вода дури и без мешање.

Тест со хартија

Ставете неколку капки од примерокот што го тестирате на хартиена крпа или салфетка. Ако медот е чист, тој ќе остане цврст и нема да се впие. Ако медот е нечист, ќе ја навлажни хартијата и можеби дури и ќе се впие низ неа.

Тест со микробранова печка

Ставете околу 2 лажици од вашиот примерок во сад во микробранова печка и загревајте го на голема моќност 45-60 секунди. Природниот мед брзо ќе карамелизира, додека вештачкиот ќе стане пенлив и меурлив.

Тест со леб

Размачкајте го вашиот примерок на парче леб. Ако е оригинален мед, лебот ќе стане крцкав на врвот за неколку минути. Ако медот е фалш, лебот ќе стане влажен (поради различната содржина на влага).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *