Победа за животот во Вирџинија, укината смртната казна

Победа за животот во Вирџинија, укината смртната казна

Американската сојузна држава Вирџинија ја укина смртната казна, откако пратениците од двата дома го усвоија законот за нејзино укинување. Тој е испратен на потпис до гувернерот, демократот Ралф Нортем, кој има намера да го потпише, пишуваат американските медиуми. 

Со ова, Вирџинија е 23-тата држава која ќе се откаже од смртната казна.

„Во долгата историја на Вирџинија, оваа држава егзекутирала повеќе луѓе од било кој друг. Време е да се запре оваа машина за убиства. Ова е важен чекор напред во настојувањето нашиот правосуден систем да биде чесен и непристрасен за сите“,

рече Нортем во заедничка изјава со претседателката на долниот дом Ајлин Филер-Корн

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *