17 гимнастичари поднеле тужба поради злоставување

17 гимнастичари поднеле тужба поради злоставување

Седумнаесет гимнастичари во Велика Британија денес поднесоа тужба против националното раководно тело, British Gymnastics, тврдејќи дека биле злоставувани.

Групата, во која има тројца олимпијци, испратила писмо до Агенцијата обвинувајќи ги тренерите за физичко и психичко малтретирање.

„Злоставувањето го извршиле тренерите и други вработени во Бритиш Гимнастикс во различни клубови низ Велика Британија, сите поврзани со раководното тело“,

се вели во изјавата на адвокатот на поранешните гимнастичари

Во тужбата е вклучена и „несоодветна употреба на физичка сила од страна на тренерот против гимнастичарите, вклучително и физички напад“.

Во времето на наводното злоставување, гимнастичарите биле на возраст од шест до 23 години, а сегашниот старосен опсег на тужителите е помеѓу 15 и 43 години.

Гимнастичарите тврдат дека биле „малтретирани“ и „насилно казнувани“, што, како што велат, предизвикало психолошки повреди, вклучително и депресија и посттрауматско стресно нарушување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *