Санта мраз поголема од Менхетен се отцепи од Антарктикот

Санта мраз поголема од Менхетен се отцепи од Антарктикот

Огромна санта мраз, повеќе од 20 пати поголема од големината на Менхетен, се оддели од ледената плоча на Антарктикот. Ова драматично распаѓање се случува по големата пукнатина формирана на плочата во ноември 2020 година и продолжи да расте сè додека сантата не се отцепи во петокот.

Таканаречената пукнатина „Северен рифт“ е третиот голем јаз што активно се распецува низ ледената плоча Брунт во последната деценија, и затоа научниците со британското истражување на Антарктикот (БАС) апсолутно го очекуваа ваквиот развој на настаните.

„Нашите екипи во БАС со години беа подготвени за отцепување на санта мраз од ледената плоча Брунт“, рече во изјавата Даме Франсис, директорот на БАН. „Во текот на [наредните недели или месеци, сантата мраз може да се оддалечи; или може да се насука и да остане близу до ледената плоча Брунт“. (Сантите мраз се парчиња мраз што се отцепиле од глечерите или ледените плочи и сега лебдат во отворена вода, според Националната управа за океани и атмосфера).

Оваа поделба на мразот се случи поради природен процес и нема докази дека климатските промени играле улога, се вели во соопштението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *