На денешен ден во историјата (03.01) -Хронологија

На денешен ден во историјата (03.01) -Хронологија

На денешен ден во историјата се случиле следниве важни настани:

1998 „Титаник“ станува првиот филм со заработка од 1 милијарда долари
Епскиот извештај на Џејмс Камерон за потонувањето на Титаник имаше буџет од 200 милиони долари и на крајот заработи над две милијарди долари.

The Titanic leaves a memorable wake on film – The Denver Post

Инкорпориран е Интернет гигантот од 1995 година Yahoo!
Компанијата е основана во јануари 1994 година како „водич на Џери кон светската мрежа“ од Џери Јанг и Дејвид Фило.

How Yahoo changed over the years - Business Insider

1947 година е формиран Меѓународниот монетарен фонд (ММФ)
Примарната цел на ММФ за подобрување на економијата на нејзините земји-членки честопати беше во сенка на минатото од критиките за наводната поддршка на фондот на диктатурите и негативното влијание врз животната средина.

На 27 декември 1945г стапи во сила Договорот за основање Меѓународен  монетарен фонд (ММФ) - Граѓански збор

1932 Синот на авијатичарот Чарлс Линдберг е киднапиран
Киднапирањето и смртта на малото дете беше едно од најобјавуваните злосторства на векот.

Kidnapping and Trial | Charles Lindbergh House and Museum | MNHS

1896 година Анри Бекерел открива радиоактивност
Францускиот физичар го направил своето револуционерно откритие додека се обидувал да ја докаже својата погрешна теорија дека фосфоресцентните соли на ураниум ја апсорбираат сончевата светлина и ги повторуваат како Х-зраци.

Brief History of Radioactivity

Родени на овој ден – 1 март


1994 Џастин Бибер
Канадски кантавтор, танчер, пејач

1944 година Роџер Далтри
Англиски кантавтор, продуцент, актер

1904 година Глен Милер
Американски тромбонист, композитор, водач на лента

1810 година Фредерик Шопен
Полски пијанист, композитор

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *