На денешен ден во историјата (04.03) -Хронологија

На денешен ден во историјата (04.03) -Хронологија

На денешен ден во историјата се случиле следниве важни настани-

2007 година – Се одржуваат првите национални избори во светот на Интернет
Естонија беше првата земја што им дозволи на своите граѓани да гласаат на парламентарни избори преку светската мрежа.

Online Voting: The Solution to Declining Political Engagement? | RAND

1980 година – Роберт Мугабе станува првиот црн премиер на Зимбабве
Херој на црната борба против владеењето на белото малцинство во неговата земја, Мугабе извојува убедлива победа. Во поново време, неговиот угнетувачки стил на лидерство е осуден на домашно и меѓународно ниво.

Mugabe's independence speech was one of conciliation and inclusion |  Financial Times

1977 година – Земјотресот Вранчеа однесе над 1500 животи
Повеќето жртви беа жители на главниот град на Романија Букурешт.

The Bucharest Earthquake of 1977

1918 година – Првите документирани случаи на шпански грип најавуваат смртоносна светска пандемија
Болеста брзо се прошири низ целиот свет, предизвикувајќи над 25 милиони смртни случаи.

Spanish flu - Wikipedia

1789 година – Уставот на САД е ставен во сила
Законот е еден од најстарите устави во светот што сè уште се користи. Најстариот е Уставот на Сан Марино, кој бил издаден во 1600 година.

The U.S. Constitution (1789-Present) - Mr. D's Classroom Anchor Bay Middle  School South

Родени на овој ден – 4 март

1951 година Крис Реа
Англиски кантавтор, гитарист

1678 Антонио Вивалди
Италијански виолинист, композитор

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *