НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО ИСТОРИЈАТА (09.03) -ХРОНОЛОГИЈА

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО ИСТОРИЈАТА (09.03) -ХРОНОЛОГИЈА

На денешен ден во историјата се случиле следниве важни настани:

2011 Space Shuttle Discovery ја заврши својата последна мисија
Шатлот допре до вселенскиот центар Кенеди на Флорида по неговото патување до Меѓународната вселенска станица (ISS).

Discovery Launches for Final Time -- Feb. 24, 2011 | NASA

1976 година – Во Италија се случи најсмртоносната несреќа со жичница во историјата
43 лица загинаа кога жичарницата се спушти на 160 метри (50 метри) на земја, откако челичниот кабел се разби. 14-годишната Алесандра Пиовесана беше единствената преживеана.

Cavalese cable car disaster (1976) - Wikipedia

1961 година – Иван Иванович, човечка кукла, патува во вселената
На својот тест лет на советскиот вселенски брод Корабл-Спутник 4 (познат и како Спутник 9), куклата беше придружувана од куче, влекачи, глувци и заморчиња.

Ivan Ivanovich-Unsung Space “Hero” – History of Sorts

1959 година – Прв пат се продава куклата Барби
Американската компанија за играчки „Мател“ тврди дека досега се продадени повеќе од една милијарда кукли Барби, при што секоја секунда се продаваат околу 3 кукли.

Today in History: In 1959 The Barbie doll goes on sale - Roodepoort Record

1931 година е измислен електронскиот микроскоп
Германскиот физичар Ернст Руска е заслужен за пронаоѓањето на микроскопот. Неговиот прв инструмент дозволи резолуција од 50 нанометри (милијардити дел од метар).

The first electron microscope being carefully checked by Ernst Ruska... |  Download Scientific Diagram

Раѓања на овој ден – 9 март

  • 1964 година Џулиет Бинош
    Француска актерка, танчерка
  • 1943 година Боби Фишер
    Американски шахист
  • 1934 година Јуриј Гагарин
    Руски пилот, астронаут

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *