НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО ИСТОРИЈАТА (15.03) -ХРОНОЛОГИЈА

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО ИСТОРИЈАТА (15.03) -ХРОНОЛОГИЈА

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО ИСТОРИЈАТА-

1990 – Михаил Горбачов станува претседател на Советскиот сојуз

Неговите економски и политички реформи, како и неговото залагање за слобода на говорот, ги зајакнаа продемократските движења во другите источноевропски земји и на крајот доведоа до пад на Берлинскиот Ѕид и крај на Студената војна.

Точка

1985 година – Регистрирано е првото име на домен во светот на Интернетот

Symbolics.com е регистрирана од Симболикс компјутерска корпорација од Масачусетс. Денес има над 1 милијарда домени.

Symbolics the first dot com domain name registered

Во 1972 година е претставена премиерата на Кум на Френсис Форд Копола


Гангстерскиот филм според романот на Марио Пузо е еден од најпопуларните филмови на сите времиња.

The-Godfather-1972-cinematography - Mobile Motion

1917 Абдицира последниот император на Русија


Царот Николај Втори од Русија абдицираше по Февруарската револуција. Подоцна бил погубен заедно со семејството и некои негови слуги.

The Abdication of Nicholas II Left Russia Without a Czar for the First Time  in 300 Years | History | Smithsonian Magazine

1895 година, Енрико Карузо дебитира на сцената


Италијанскиот тенор е несомнено најпознатиот оперски пејач на сите времиња.

Enrico Caruso – biography, photo, wikis, height, personal life, news, cause  of death, opera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *