НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО ИСТОРИЈАТА (19.03) -ХРОНОЛОГИЈА

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО ИСТОРИЈАТА (19.03) -ХРОНОЛОГИЈА

На денешен ден во историјата:

1962 година – Боб Дилан го издава својот прв албум
Дилан е еден од највлијателните музички уметници во светот. Неговите песни „Blowin’ in the Wind “и„ The Times They Are a-Changin “станаа химни на антивоеното движење.

1954 година – Вили Москони го постави светскиот рекорд во билијард за уфрлање најмногу последователни топчиња едноподруго без промашување
Г-дин ocketеб Билјард, како што често го нарекуваа огромно успешниот американски спортист, истрча 526 последователни топки.

Encyclopedia of Greater Philadelphia | Willie Mosconi

1945 година – Адолф Хитлер нареди уништување на сите индустрии во Германија
Неронскиот указ беше издаден во светло на претстојниот пораз на Германија во Втората светска војна. Никогаш не бил извршен во целост.

Hitler and the Holocaust - The New York Times

1911 година Првиот меѓународен ден на жената го одбележуваат над 1 милион луѓе во неколку европски земји
Германските социјалисти Клара Цеткин и Луис Зицец го иницираа одбележувањето, кое стана годишен глобален настан.

NSFGB: International Women's Day – National Students Federation,  Gilgit-Baltistan

1895 година Браќата Лумиер ги снимија своите први снимки
Sortie des Usines Lumière à Lyon покажува како работниците ја напуштаат својата фабрика во Лион. Филмот е долг околу 50 секунди. Огист и Луј Лумиер беа најраните филмаџии во историјата.

Lumière Brothers' First Film Debuted 125 Years Ago Today | IndieWire

1955 година Брус Вилис
Германски / американски актер, пејач, продуцент

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *