НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО ИСТОРИЈАТА (20.03) -ХРОНОЛОГИЈА

НА ДЕНЕШЕН ДЕН ВО ИСТОРИЈАТА (20.03) -ХРОНОЛОГИЈА

На денешен ден во историјата:

2003 година, Соединетите држави го нападнаа Ирак, потпомогнати од Велика Британија, Австралија и Полска
Ирачката војна, која тогашната секретарка на ООН, Кофи Анан ја нарече нелегална, предизвика стотици илјади жртви.

16 years into US invasion, Iraq carries war traces

1995 година – Јапонските терористи ослободуваат отровен гас во метрото во Токио
12 лица загинаа и илјадници беа ранети откако членовите на верскиот култ Аум Шинрикио наместија контејнери од кои протекувал сарин во 5 различни возови.

Third of Tokyo subway sarin attack victims likely suffered PTSD | The Japan Times

1969 година – Се венчаа Џон Ленон и Јоко Оно
По венчавката во Гибралтар, уметниците го поминаа медениот месец во Амстердам , кој инаку траеше цела недела.

Bed-In And Wedding: John And Yoko Get Married In Style | uDiscover

1916 година – Алберт Ајнштајн ја презентира својата општа теорија на релативитет
Револуционерната теорија ја опишува меѓузависноста на материјата од една страна и просторот и времето од друга страна. Таа е една од највлијателните теории во физиката.

Fascinating Facts: WHY DON'T WE FALL OFF THE EARTH

1852 година- Хариет Бичер Стоу го објави својот роман „Кабината на чичко Том“
Анти-ропската приказна одигра важна улога во поставувањето на сцената за американската граѓанска војна.

Uncle Tom's Cabin: Unabridged with 120 Original Illustrations by Harriet Beecher Stowe, Hammatt Billings, Paperback | Barnes & Noble®

Раѓања на овој ден -20 март

 • 1984 година Фернандо Торес
  Шпански фудбалер
 • 1959 година Стинг
  Американски борач
 • 1957 година Спајк Ли
  Американски актер, режисер, сценарист, продуцент
Fernando Torres ends career with final game in Japan - Liverpool FC
STING
Spike Lee Apologizes for Defending Woody Allen Against Cancel Culture | IndieWire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *