ИЛЈАДНИЦИ СТАНАЛЕ ВЕГАНИ ОТКАКО ГО ГЛЕДАЛЕ НОВИОТ ДОКУМЕНТАРЕЦ НА „НЕТФЛИКС“

ИЛЈАДНИЦИ СТАНАЛЕ ВЕГАНИ ОТКАКО ГО ГЛЕДАЛЕ НОВИОТ ДОКУМЕНТАРЕЦ НА „НЕТФЛИКС“

Новиот документарец на Нетфликс „Seaspiracy“ длабоко се нурнува во рибарската индустрија и комерцијалниот риболов.

Официјалниот синопсис за филмот гласи: „Страствен за животот во океаните, еден режисер се стреми да ја документира штетата што луѓето ја прават на морските видови, откривајќи алармантна глобална корупција“.

Се чини дека гледањето било непријатно искуство за многумина со „осетлив стомак“, со тоа што еден корисник на социјалните мрежи дури го етикетираше како „ужасно“ и одлучил да ги исфрли рибите од неговата исхрана.

Други пак отидоа подалеку и се заколнаа дека нема да јадат какви било производи од животинско потекло.

Ова беа некои од реакциите на Твитер:

“Па, јас само ја гледав морската пиратерија и мислам дека конечно ова е време кога трајно се насочувам кон веганска диета. Ова ќе биде тешко за мене, но се радувам на предизвикот”.

Друг напиша: „Сериозно мислам дека треба да размислам да свртам на целосно вегетаријански или вегански живот откако го гледав документарецот „Seaspiracy“ – го гледав во петокот и размислував за тоа цел викенд“.

Третото лице додаде: „Дваесет минути по гледањето на поморство и мислам дека од сега морам да бидам веган“.

“Јас и мојот партнер синоќа го гледавме документарецот. Тоа не расплака и двајцата. Ако е до толку лоша риболовната индустрија, не сакам да ја замислувам млечната индустрија“.

“Јас сум веќе вегетаријанец, но и двајцата решивме да бидеме вегани. Не може повеќе да се оправда јадење производи од животинско потекло”.

Во документарниот филм, Табризи вели: „Овој филм радикално ќе го трансформира начинот на кој размислуваме и дејствуваме за зачувување на океанот засекогаш“.

„Време е да ги насочиме нашите еколошки и етички проблеми кон нашите мориња и неговите жители“.

„Ова е нова ера за тоа како се однесуваме кон најважното живеалиште на земјата“.

Еден од застрашувачките факти за ефектот кој човекот го има врз морскиот свет е податокот дека човекот убива дури 30.000 ајкули на час секој ден од годината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *