22-ГОДИШНО МОМЧЕ ОД ДОМАШНИОТ КОМПЈУТЕР ГО КОМПРОМИТИРАЛ СИСТЕМОТ ЗА ВОДА ВО КАНЗАС

22-ГОДИШНО МОМЧЕ ОД ДОМАШНИОТ КОМПЈУТЕР ГО КОМПРОМИТИРАЛ СИСТЕМОТ ЗА ВОДА ВО КАНЗАС

Еден човек од Канзас влегол во јавен систем за водоснабдување во Канзас, од далечина преку домашен компјутер со изразена намера да ги затвори безбедносните процеси што ја прават водата безбедна за пиење, објаснува извештајот на „Арс техника“.

Обвинение поднесено во Окружниот суд во САД за округот Канзас, вели дека Вајат А. Травничек (22) влегол во системот за округ бр. 1 во округот Елсворт, исто така познат како Округ Пост Рок Вотер, за да се наруши процесот на чистење на објектот.

Травничек влегол во системот во март 2019 година, а до јануари бил вработен во округот Пост Рок.

Неговите должности во објектот вклучувале далечинско најавување во компјутерскиот систем на водната област за да ја следат централата по часови.
Окружниот пост Рок Вортер опслужува повеќе од 1.500 клиенти на мало и 10 клиенти на големо во осум окрузи во Канзас.

Кон крајот на март 2019 година, објасни обвинението, Пост Рок доживеал далечински упад во неговиот компјутерски систем што резултирало со исклучување на процесите за чистење вода на објектот.

Тој се пријавил од далечина во компјутерскиот систем Post Rock Rural Water District и извршувал активности што ги исклучуваат процесите во објектот што влијаат на процедурите за чистење и дезинфекција на објектот со намера да му наштети на руралниот воден округ Елсворт број 1.

Наводот доаѓа само неколку недели откако хакер беше фатен како се обидува да отруе вода во пречистителна станица во Флорида, која опслужува приближно 15.000 жители.

Натрапникот го сменил нивото на натриум хидроксид во водата, што обично се користи во мали нетоксични количини за третман на киселоста на водата, но не во премногу високи и опасни нивоа.

За среќа, во случајот на Флорида, оператор брзо ја открил промената и ја отстранил. Пречистителната станица во Флорида исто така рече дека има воведено различни мерки за да се спречи контаминираната вода да допре до јавноста во таква пригода

Сепак, тој инцидент, како и случајот Канзас, ја истакнуваат опасноста хакерите да најдат начини потенцијално да и наштетат на јавноста преку јавни компјутерски системи.

Обвинението од Канзас го обвинува Вајат за нарушување на јавниот систем за вода и за несовесно оштетување на заштитен компјутер за време на неовластен пристап. Доколку биде прогласен за виновен, му се заканува максимум 25 години затвор и 500.000 американски долари казна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *