„ХЈУНДАИ“ СОЗДАВА СТАНИЦИ ЗА ПОЛНЕЊЕ ВОЗИЛА КАКО ПИТ-СТОПОВИТЕ ВО ФОРМУЛА 1

„ХЈУНДАИ“ СОЗДАВА СТАНИЦИ ЗА ПОЛНЕЊЕ ВОЗИЛА КАКО ПИТ-СТОПОВИТЕ ВО ФОРМУЛА 1

Стоењето наоколу додека чекате да се наполни гориво или да се наполни вашиот автомобил или електрично возило (ЕВ) е досадна задача. Hyundai Motor Group (Hyundai), сепак, планира да ја претвори оваа потреба во футуристичка и возбудлива.

Според InsideEVs, јужнокорејскиот производител на автомобили неодамна објави дека работи на развој и испорачување на нов вид станица за полнење ЕВ: Е-Пит.

Дизајнот на Хјундаи влече инспирација од пит-стопите на Формула 1 и иако Е-Пит не работи толку брзо како пит-стоповите на Ф1, го дава истото чувство.


Сопствениците на ЕВ на Хјундаи и Киа наскоро ќе можат да ги приклучат своите возила на еден од брзите полначи од 800 волти на Е-Пит, полнејќи ги батериите до 80 проценти за само 18 минути. И со само петминутно полнење, тие ќе можат да извозат опсег и над 100 километри.


Првичните планови на компанијата вклучуваат изградба на 20 станици за полнење низ Јужна Кореја, со вкупно 120 места за полнење. Само во април ќе постави 12 станици со вкупно 72 мета, а до крајот на годината ќе додаде уште осум станици со вкупно 48 места.

Засега нема споменување кога, или дали овие станици ќе бидат инсталирани во САД или други земји.

Плаќањето за наплатата ќе се изврши преку апликација, која ја зема исплатата и го отклучува полначот, пренесува CNET.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *