ИБРАХИМОВИЌ ВО АФРИКА УБИЛ ЛАВ, А ЧЕРЕПОТ ГО ОДНЕЛ ВО ШВЕДСКА КАКО ТРОФЕЈ

ИБРАХИМОВИЌ ВО АФРИКА УБИЛ ЛАВ, А ЧЕРЕПОТ ГО ОДНЕЛ ВО ШВЕДСКА КАКО ТРОФЕЈ

Асот на Шведска и Милан, Златан Ибрахимовиќ е обвинет за убивање лав во Јужна Африка во 2011 година, а потоа за увоз на кожата, черепот и вилицата во неговата татковина.

Ветеранот, кој со текот на годините често се споредуваше со дивото животно, беше критикуван во неговата родна земја за ова дело.

Шведскиот медиум „Експресен“ тврди дека Ибрахимовиќ добил дозвола за лов и по неполна година, го застрелал мажот лав во дивината.


Суштеството е официјално класифицирано како „ранливо“ од Црвениот список на загрозени видови за зачувување на природата.


Ловот на лавови во Јужна Африка е легален, под услов да се дадени конкретни дозволи.

Како дел од експлозивното разоткривање, „Експресен“ прегледал вкупно 82 ловци од Шведска кои барале да однесат дома трофеј.

Тие тврдат од извор дека од трупот на лавот, кој го застрелал Ибрахимовиќ, елементи биле испратени назад во неговиот дом во Малме.

Шведскиот весник го контактирал Ибрахимовиќ за коментар, но не добил одговор.
Поранешниот фронтмен на Манчестер Јунајтед, Барселона и Париз Сен Жермен има особено голема тетоважа на лав што рика, врежан на неговиот грб.

Постојат повеќе организации низ Африка кои обезбедуваат вакво искуство за богати луѓе кои пројавуваат интерес.


Во Јужна Африка е забранет „конзервиран“ лов, каде што животно е сместено во затворена област без шанси да избега – но е дозволен лов на лав, одгледуван во заробеништво.

Во извештајот на Меѓународниот фонд за благосостојба на животните се вели дека помеѓу 2004 и 2014 година биле убиени 1,7 милиони животни заради нивниот трофеј.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *