КОСМИЧКИТЕ ЗРАЦИ ОШТЕТУВААТ 40.000 УРЕДИ ГОДИШНО

КОСМИЧКИТЕ ЗРАЦИ ОШТЕТУВААТ 40.000 УРЕДИ ГОДИШНО

Космичките зраци годишно расипуваат 30.000 до 40.000 комуникациски мрежни домашни уреди во Јапонија, откриваат јапонскиот телекомунициски гигант „Нипон телеграф“ и „Телефон корпорејшн“.

Таканаречените помали грешки и привремени дефекти во јапонскиот хардвер се санирале преку безбедносните уреди, но во некои случаи доаѓа до дефект, пренесува агенцијата Кјодо. Лесни грешки се јавуваат кога електронскиот уред е под влијание на судир на неутрони со полупроводници во опремата.

„Телефон корпорејшн“ ја измери фреквенцијата на мали грешки и заклучи дека има околу 100 дефекти во домашните сервери дневно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *