РУСИЈА ЈА ОГРАНИЧУВА ЗОНАТА ЗА ЛЕТАЊЕ НАД ЦРНОТО МОРЕ

РУСИЈА ЈА ОГРАНИЧУВА ЗОНАТА ЗА ЛЕТАЊЕ НАД ЦРНОТО МОРЕ

Русија најави воведување зона опасна за летовите на цивилната авијација во регионот над Црното Море и Крим. Ова произлегува од оперативните информации за промените во правилата за спроведување и обезбедување летови (НОТАМ), пренесува ТАСС.

Руската Федерација издаде вкупно три НОТАМ. Тие важат до 24 април со мали разлики. Голем број воздушни правци над Црното Море се целосно блокирани во информациите за летот на Симферопол. Во исто време, зоната на летот над полуостровот Крим не се преклопува. Како што следува од НОТАМ, во некои области има преклопување од само над 11,900 метри (т.е. над нивото на летовите на цивилната авијација), во други – над 6,100 метри, а некаде преклопувањето на зоните е од нивото на морето.


Претходно, Федералната администрација за воздухопловство на САД (FAA) издаде НОТАМ, во кој им препорачува на американските авиокомпании со огромна претпазливост да работат во одредени области на Русија и Украина. Посебна претпазливост се препорачува при летање „до, од, во или над“ областите со информации за летот во Киев, Днепар (поранешен Днепропетровск) и Симферопол, како и во области на летање во рамките на 100 наутички милји. Во московскиот регион и Ростов на Дон.

И двата документи се издадени во врска со „можните ризици по безбедноста на летовите поврзани со ескалација на регионалните тензии меѓу Руската Федерација и Украина, што потенцијално може да доведе до прекугранични судири без претходно известување, зголемена воена активност и / или конфликт“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *