КАКО ДА СЕ СПРЕЧИ ПРОГРЕСИРАЊЕТО НА ДЕМЕНЦИЈАТА?

КАКО ДА СЕ СПРЕЧИ ПРОГРЕСИРАЊЕТО НА ДЕМЕНЦИЈАТА?

Дали може да се спречи деменцијата? Деменцијата е тешко да се спречи, затоа што што често ја предизвикува сè уште непознат фактор. Но, луѓето кои имаат деменција предизвикана од мозочен удар може да спречат прогресирање на болеста во иднина, со тоа што ќе ги намалат ризиците од срцев и мозочен удар. Дури и ако ги немате овие познати ризици, целокупното здравје може да има корист од овие совети.

  • Не пушете
  • Одржувајте здрава телесна тежина.
  • Вежбајте редовно, без да си поставувате граници колку можете
  • Јадете здрава храна, колку што ви овозможуваат финансиските услови
  • Управувајте со здравствените проблеми со постојано внесување на препишаните лекарства. Тука влегуваат дијабетес, висок крвен притисок и висок холестерол
  • Останете ментално будни со учење нови хобија, читање или решавање крстозборки
  • Останете вклучени социјално. Имајте заеднички активности, социјализирајте се, одржувајте го позитивното расположение
  • Ако вашиот лекар ви препорача, земајте и редовно аспирин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *