ПРОНАЈДЕН ЗАБОРАВЕН ВИД КАФЕ ОТПОРНО НА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ

ПРОНАЈДЕН ЗАБОРАВЕН ВИД КАФЕ ОТПОРНО НА КЛИМАТСКИ ПРОМЕНИ

Научници веруваат дека нашле заборавен вид кафе кое расте во густите тропски шуми во Сиера Леоне може да придонесе до зачувување на оваа многу сакана напивка од ефектите на климатските промени.

Дивото кафе наречено „кафе стенофил“ (Coffea stehophylla“) има супериорен вкус на кафето „арабика“, но расте во потопли услови и е поотпорно на високи температури. Ваквото откритие доаѓа во совршен момент, со оглед на тоа што истражувања покажуваат дека до 2050 година половина од земјиштето на кое се одгледува висококвалитетно кафе би можело да биде неупотребливо.

„Пронаоѓањето див вид кафе што има добар вкус и е отпорно на топлина и суша е светиот грал за производителите на кафе“,

вели д-р Арон Дејвис, ботаничар и водач на тимот на британските кралски ботанички градини за истражување на кафе

Ова диво кафе расте во областа на Западна Африка и неодамна се очекувало дека целосно исчезнало надвор од Брегот на Слоновата Коска. Сепак, Дејвис предупредува дека ваквото кафе би можело целосно да биде уништено доколку продолжи уништувањето на шумите во Сиера Леон, Гвинеја и Брегот на Слоновата Коска.

Тој вели дека овој вид кафе било видено во дивината на Сиера Леоне од 1954 година, ниту во која било област на Брегот на Слоновата Коска од 80-тите години. Неколку примероци се зачувани во колекциите за проучување на зрната кафе.

What are the differences between Arabica and Robusta coffee? 🤷‍♀️

„Не можеме да очекуваме дека ќе можеме да го нарачаме во кафулињата во следните неколку години, но верувам дека за пет до седум години може да се најде на пазарот како висококвалитетно кафе, а потоа треба да стане почесто во понудата“,

вели тој

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *