НАУЧНИЦИ ГИ ПРОУЧУВААТ ВОЛЦИТЕ СО КАМЕРА НА ОКОЛУВРАТНИКОТ (ВИДЕО)

НАУЧНИЦИ ГИ ПРОУЧУВААТ ВОЛЦИТЕ СО КАМЕРА НА ОКОЛУВРАТНИКОТ (ВИДЕО)

Во проект, чија мисија е подобро разбирање на однесувањето на волците, научниците експериментираа со овие животни со приложување камера околу вратот на осамен волк, што им донесе ново откритие. Камерата сними 30 секунди на почетокот на секој час за 14 часа, а на истражувачите им беа дадени цели 7 минути видео. Тој мал примерок ги научи многу за однесувањето на волкот. Најголемото откритие е дека осамен волк може да фати риба. Само за тие седум минути, животното фатило 3 риби на реката Еш, па научниците заклучија дека е фатено повеќе отколку што е документирано на снимките. Досега е забележано само една глутница волци како ловат на истото место, но сега е јасно како тоа го прават другите волци, дури и кога се сами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *