ЗАТВОРЕНИК ПОБАРА СТРЕЛАЧКИ ВОД НАМЕСТО ИНЈЕКЦИЈА КАКО СМРТНА КАЗНА

ЗАТВОРЕНИК ПОБАРА СТРЕЛАЧКИ ВОД НАМЕСТО ИНЈЕКЦИЈА КАКО СМРТНА КАЗНА

Зејн Мајкл Флојд е осуден на смрт за убиство на четири лица при пукање во 1999 година. Тој сега од државата Невада побара неговата смртна казна да ја изврши водот на егзекуција, наместо да му инјектираат смртоносна инјекција. Адвокатите наведуваат дека не станува збор за тактика за одложување на казната, туку дека друг метод би бил „помалку болен“.

Со цел да се смени протоколот за смртна казна, одбраната ќе мора да предложи алтернативен метод, на кој адвокатите сугерираат дека пукањата биле „на најхуман начин“.

Во минатото, Невада дозволуваше ваков стил на смртна казна, но законот денес налага инјекции. Случајот на Флојд е прв пат во последните 15 години во Невада да се планира смртна казна.

Голем проблем е фактот што сојузната држава ја разгледува можноста за укинување на смртната казна. Од друга страна, обвинителите велат дека ќе побараат наредба за извршување следниот месец, а можниот рок може да биде во јуни.

Единствени три држави кои дозволуваат смртна казна со стрелање се Мисисипи, Оклахома и Јута. Последната ваква смртна казна била извршена во Јута во 2010 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *