РАКОТ БИЛ ЧЕСТА БОЛЕСТ И ВО СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ВРЕМИЊА

РАКОТ БИЛ ЧЕСТА БОЛЕСТ И ВО СРЕДНОВЕКОВНИТЕ ВРЕМИЊА

Ракот најчесто се поврзува со хемикалии од индустријата и тутунот кои предизвикуваат тумор, но една нова студија открива дека може да било доста честа појава долго пред овие елементи да влезат во нашите општества.

Во студијата наречена „После чумата“, објавена во списанието „Рак“, тим предводен од Универзитетот во Кембриџ анализирал 143 скелети од шест средновековни гробишта во и околу градот Кембриџ, Велика Британија, кои датираат од 6-ти до 16-ти век.

Користејќи КТ-скенови, откриле дека помеѓу 9 и 14 проценти од возрасните во средновековна Британија имале болест за време на нивната смрт, што е 10 пати повисока од претходната проценка, според која стапките на рак биле помалку од еден процент.

„Досега се сметаше дека најзначајни причини за лошо здравје кај средновековните луѓе се заразни болести како што се дизентерија и бубонска чума, заедно со неухранетост и повреди како резултат на несреќи или војување“, вели Др. – рече Џена Дитмар, автор на студијата и истражувач на „После чума“.
„Сега треба да го додадеме ракот како една од најголемите класи на болести што ги мачеле средновековните луѓе“, додаде Дитмар.


Ова можеби не претставува големо изненадување за некои бидејќи знаци на рак се пронајдени и во антички Египет. Уништувачката болест е забележана во човечки мумии и антички ракописи.

“Нашиот најстар опис на рак (иако зборот рак не беше употребен) е откриен во Египет и датира од околу 3000 година п.н.е. Тој се вика папирус на Едвин Смит и е копија на дел од антички египетски учебник за хирургија на траума. Тој опишува осум случаи на тумори или чиреви на дојка кои билеотстранети со каутеризација“, гласи објавата на Cancer.org. Во папирусот исто така се додава дека нема третман за страдањето.

Она што може да изненади, сепак, е колку навистина рак имало за време на средновековните времиња. Истражувачите во голема мера претпоставуваа дека ракот е почест феномен од 18 век наваму, кој се влошувал со продолжувањето на човечкиот животен век.

Сепак, оваа нова студија открива дека ракот можеби бил вообичаен низ историјата. Научниците исто така додадоа дека дијагностицирањето на карцином кај оние кои долго време биле мртви е тешко и дека има премногу малку примероци за работа поради ограничениот географски опсег.

„Потребни ни се понатамошни студии со користење на КТ скенирање на очигледно нормални скелети во различни региони и временски периоди за да видиме колку чест карцином има во клучните цивилизации од минатото“, рече главниот автор д-р Пирс Мичел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *