ПАТОПИС НА АМЕРИКАНЕЦ КОЈ БИЛ ВО ИРАН: САД И ИРАН СЕ МНОГУ СЛИЧНИ

ПАТОПИС НА АМЕРИКАНЕЦ КОЈ БИЛ ВО ИРАН: САД И ИРАН СЕ МНОГУ СЛИЧНИ

Еден Американец решил да направи искрен патопис што најдобро ги опишува разликите и сличностите меѓу Иран и Соединетите држави и тоа да го претстави на целиот свет.

Пред десетина години, Тед Рал, кој работи како новинар, успеа да добие нешто невозможно за еден Американец – дозвола за влез во Иран. Тој ги снимил сите свои искуства во Иран и целосно разби неколку многу распространети митови во неговите дела.

Тој вели дека многу малку Американци знаат нешто за Иран. Секој има слушнато за Исламската револуција во 1979 година, но малку се знае. Затоа тој решил да ги сподели своите искуства.

Не било лесно да се дојде до Иран. Тој морал неколку пати да ја посети канцеларијата во Њујорк, која била најблиску до иранскиот конзулат. На крајот бил принуден да поткупи агенција од 5.700 американски долари во Вашингтон, која потоа преку пакистанската амбасада обезбедила визи за него и за неколкумина негови придружници. Иако поминал многу време во Иран, неговата крајна цел била всушност Авганистан.

На самата граница мислеле дека се шегува кога им рекол дека сака да влезе во Иран.

„Па тоа е невозможно, вие сте Американец!” Ед Тед тогаш им покажал ирански визи што било големо изненадување за нив и тие сакале да знаат како стигнал до нив бидејќи првпат виделе Американец со иранска виза.


Отпрвин, сè изгледало едноставно, но откако ја преминал границата, тројца ирански агенти го фатиле и го однеле во собата за испрашување заедно со придружниците. Сите наводно затоа што тие биле првите Американци што ја преминале таа граница по 1979 година.

Американците веруваат дека Иран е како пустина – песок без високи згради, но Тед рече дека тоа не може да биде подалеку од вистината. „Иран е многу сличен на Израел и Турција“.

Со една група туристи се случи многу интересна ситуација. Дознавме дека тие сакале да пријават кражбат- некој им украл 1.200 долари. Тие пријавија во полиција и кога утре ги сретнавме рекоа дека сите пари им биле исплатени. „Ова никогаш немаше да се случи во Америка“, рече Тед.


Неверојатно е и колку сите беа љубезни кон нас. Очекувавме мрачни погледи, непријатни ситуации, но ништо од тоа не се случи. Никаде не сме сретнале по љубезни луѓе, иако тие знаеја дека сме „злобни“ Американци.

И покрај неодамнешните активности на Трамп, јас лично сметам дека не е сигурно дека некој ќе успее да ја смени верската влада во блиска иднина. Но, дури ни фактот дека Американците сè уште не знаат ништо за Иран“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *