ПОБЕДА ЗА КОНЗЕРВАТИВЦИТЕ ВО МАДРИД

ПОБЕДА ЗА КОНЗЕРВАТИВЦИТЕ ВО МАДРИД

Конзервативната народна партија, на чело со Изабел Дијаз Ајузо победија на предвремените локални избори во регионот Мадрид. Народната партија освои 65 места, а потребни се 69 пратеници за независно формирање на локалната власт.

„Денес започнува ново поглавје во историјата на Шпанија“,

изјави Дијаз Ајузо пред приврзаниците во седиштето на партијата

Конзервативците најверојатно ќе се потпрат на формирање коалиција со крајнодесничарската партија Вокс, со која би имала 78 места од вкупно 136 во регионалниот парламент, пренесува агенцијата Франс-прес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *