ДОКОЛКУ ИМАТЕ АНДРОИД ТЕЛЕФОН, РЕСТАРТИРАЈТЕ ГО ВЕДНАШ

ДОКОЛКУ ИМАТЕ АНДРОИД ТЕЛЕФОН, РЕСТАРТИРАЈТЕ ГО ВЕДНАШ

Со цел уредот да работи без пречки и грешки, корисниците на Андроид треба да следат неколку едноставни совети.

Ако имате уред со Андроид, запрете го она што го правите во моментов и рестартирајте го телефонот или таблетот. Иако ова може да изгледа како измамнички едноставен совет, исклучувањето и вклучувањето на телефонот со Андроид секој ден може да донесе вистински придобивки за начинот на кој работи вашиот уред. Како што е објаснето во објавата на Андроид Централ, ако забележите дека вашиот телефон одеднаш започнал да работи бавно, тоа може да се реши со добро старомодно рестартирање. Ова е затоа што причината што вашиот телефон почнува да се гуши може да се должи на апликациите за Андроид што работат во позадина.

Некои апликации за Андроид мора да работат делумно или целата програма да работи „зад сцената“ за да останат поврзани. Некои од овие апликации се дизајнирани да работат поинаку со верзијата на Андроид што ја користите, па дури и со марката на вашиот телефон. Иако Гугл работи напорно за да може апликациите да работат во различни верзии, проблеми може да се појават кога апликацијата не е ажурирана некое време, но сепак е во употреба.

Ова може да доведе до „протекување на меморија“ – феномен во кој одредени апликации трошат повеќе меморија отколку што е потребно за да работат правилно. Ако апликацијата што ја инсталиравте на вашиот уред предизвикува „протекување на меморија“, овој проблем нема да се реши целосно доколку програмата не се отстрани или поправи со ажурирањето.


За среќа, овој проблем можете да го ублажите со едноставно рестартирање на телефонот секој ден. Кога телефонот Андроид повторно се вклучува и исклучува, принудува сè што прави во позадина да се рестартира. Ова помага да се премести кој било VRAM (виртуелен RAM), користен од графичкиот процесор (графичка компонента на чипот), како и ослободување на меморијата од какви било проблематични апликации.

Ако не знаете експлицитно која апликација го забавува вашиот уред, внесувањето поставки и исклучувањето на апликациите што работат во позадина може да направи повеќе штета отколку добро, затоа што некои процеси едноставно мора да течат во позадина.

Наједноставната и најлесната работа што можете да ја направите за да му помогнете на вашиот уред да работи непречено е да го рестартирате секој ден. Овој мал трик ќе ви заштеди двоумење при преземање апликации за чистење на меморијата на уредите и слично, а исто така треба да понуди подобри перформанси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *