ИДНИНАТА Е СЕГА: ДОСТИГНАТ ВРВОТ ВО ТЕХНОЛОГИЈАТА ЗА АВТОНОМНИ ВОЗИЛА

ИДНИНАТА Е СЕГА: ДОСТИГНАТ ВРВОТ ВО ТЕХНОЛОГИЈАТА ЗА АВТОНОМНИ ВОЗИЛА

„Арго АИ“ објави детали за напредокот што го постигнале со лидар кој сега може да препознава предмети на многу поголемо растојание, вклучувајќи многу темни предмети и мали животни во движење. Лидар е метод за одредување опсези (променливо растојание) со насочување на објект со ласер и мерење на времето за кое светлината се рефлектирана назад до приемникот.

Колку сме далеку од револуционерниот момент во кој компјутерите целосно ќе ги исфрлат возачите од возилата и ќе ги заземат патиштата? Никој не го знае одговорот на ова прашање, и многу технички, регулаторни и човечки фактори се соочуваат со оваа цел, бидејќи многу возачи ќе останат без работа и нема да ги предадат своите места на технологијата без борба. Единственото нешто што е сигурно во моментов е дека технологијата напредува со голема брзина и токму со толку голем напредок се пофали „Арго АИ“ оваа недела.


Од таа компанија, тие објавија детали за напредокот на нивниот сензор за лидар, кој сега може да препознава предмети на поголемо растојание и помалку видливи објекти, што не може да се препознаат со претходната технологија. Нивниот лидар може да препознае предмети на растојание од дури 400 метри, вклучувајќи ја и можноста да препознае многу темни далечни предмети. Исто така, нивната технологија сега реагира подобро во ситуации со ненадејни промени во количината на светлина, како што се моменти кога возило влегува или излегува од тунел, а исто така може да препознае предмети во движење, како што се помали животни.


Новата генерација на лидари веќе се користи во моделите Ford Fusion Hybrid и Escape Hybrid, кои Арго ги користи за да ја тестира својата технологија. До крајот на годината, флотата „Арго“ треба да користи исклучиво хибридни модели , при што сите 150 возила во флотата се опремени со нови лидари. Тестирањето досега е спроведено во шест градови во САД, а нивните автомобили наскоро ќе се појават и во другите градови на САД, како и во Европа.


Информациите за напредокот што го постигна „Арго АИ“ се особено интересни за две големи автомобилски компании. Имено, Форд и Фолксваген се инвеститори во оваа компанија и тие би можеле да ја користат својата технологија во нивните идни автономни возила. Автономните планови на Форд изгледаат оптимистички и тие планираат да започнат такси услуга со такви автомобили веќе следната година, додека Фолксваген е повнимателен и верува дека може тоа да се случи до 2025 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *