ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ПРУГАТА ОД БЕЛГРАД ДО МАКЕДОНИЈА Е ЧЕКОР НАПРЕД

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ПРУГАТА ОД БЕЛГРАД ДО МАКЕДОНИЈА Е ЧЕКОР НАПРЕД

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, испрати писмо до претседателот на Србија, Александар Вучиќ. Во писмото, таа му се заблагодарува за продуктивната средба во Брисел на 26. април и рече дека едвај чека на соработка на голем проект за модернизација на пругата Белград-Ниш-Прешево на границата на Србија со Македонија.

Весникот „Блиц“ имаше увид на писмото и во него фон дер Лајен оцени дека проектот е „огромен чекор напред и важна пресвртница во нашите односи“ и посочи дека е „среќна што овој проект е во економската и Инвестициски план за Запад“. Претседателката на ЕК рече дека „Комисијата веќе работи со полна брзина на реализација на проектот.

„Очекувам да продолжам да соработувам со вас за изградба на безбедна, здрава и силна Европа“,

рече фон дер Лајен

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *