МОДЕРНА: СО ТРЕТАТА ДОЗА СЕ ЗГОЛЕМУВА ИМУНОЛОШКИОТ ОДГОВОР НА НОВИТЕ СОЕВИ

МОДЕРНА: СО ТРЕТАТА ДОЗА СЕ ЗГОЛЕМУВА ИМУНОЛОШКИОТ ОДГОВОР НА НОВИТЕ СОЕВИ

Модерна во средата објави дека првите податоци од човечки истражувања покажуваат дека третата доза на тековен или експериментален нов кандидат за вакцина го зголемува имунолошкиот одговор на бразилските и јужноафриканските варијанти на коронавирусот.

Вакцинацијата од трета доза, дадена на доброволци претходно вакцинирани со Модерна во две дози, го зголеми одговорот на антителата на оригиналната верзија на коронавирусот што предизвикува КОВИД-19, објави Модерна.

Првите податоци се резултат на тестирање на 40 волонтери на сегашната вакцина, како и верзии на вакцината што компанијата ја развива како одговор на новата јужноафриканска варијанта на коронавирусот наречена mRNA-1273.351.

Американската компанија за биотехнологија Модерна во април објави дека нејзината вакцина против коронавирус е 90% ефикасна против сите форми на коронавирус и 95% ефикасна против тешки форми на болеста и дека вакцината обезбедува силна заштита од болеста шест месеци по втората доза.

Овие резултати произлегоа од третата фаза на клиничко испитување со учество на повеќе од 30 000 луѓе ширум Соединетите Држави, а податоците за ефикасноста претставуваат благ пад од претходната бројка од 94,1 процент објавена во New England Journal of Medicine во декември. Новиот број се базираше на 900 анализирани случаи на КОВИД-19 од студијата до 9 април, додека претходната се засноваше на 185 случаи.

Модерна работи на две модифицирани вакцини специфични за нова варијанта на коронавирусот и објави во април дека испитувањата врз глувци покажале дека овие вакцини предизвикуваат зголемен имунолошки одговор. Вакцината Модерна е одобрена во повеќе од 40 земји.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *