БИЛ ГЕЈТС ИМАЛ ДОГОВОР СО СОПРУГАТА ДА ОДИ СЕКОЈА ГОДИНА САМ НА ОДМОР СО БИВШАТА ДЕВОЈКА

БИЛ ГЕЈТС ИМАЛ ДОГОВОР СО СОПРУГАТА ДА ОДИ СЕКОЈА ГОДИНА САМ НА ОДМОР СО БИВШАТА ДЕВОЈКА

Додека Бил Гејтс беше во брак со наскоро поранешната сопруга Мелинда скоро три децении, излегува дека за тоа време тој исто така успеал да одржи добро пријателство со поранешна девојка.

Bill and Melinda Gates. Credit: PA

Гејтс, 65, започнал да се дружи со софтверскиот претприемач и капиталист Ен Винблад уште во 1984 година, врзани за заеднички интерес за наука. Многумина од нас никогаш не сакаат повеќе да зборуваат со своите бивши, но по раскинувањето во 1987 година, Гејтс и Винблад успеале да останат блиски пријатели, според профилот на магазинот „Тајм“ од 1997 година за основачот на „Мајкрософт“.

Во артиклот, Валтер Ајзаксон известува дека кога Гејтс се оженил со својата сопруга во 1994 година, тие имале договор што значело дека тој може да продолжи да се гледа со Винблад, кој сега има 70 години, за годишен одмор во текот на викендот.

Credit: Flickr/Richter Frank-Jurgen

Осврнувајќи се на Винблад како еден од придружниците за годишен одмор на Гејтс, Ајзаксон напиша: „Тие се запознаа во 1984 година на компјутерска конференција и започнаа да одат на „виртуелни состаноци“, одејќи да го гледаат истиот филм во исто време во различни градови и дискутирајќи за тоа на нивните мобилни телефони.

„За неколку години таа дури го убедуваше да престане да јаде месо, експеримент што тој одлучно го одби. Тие имаат сроден дух и ум.“

Гејтс за Тајм изјавил дека дури се консултирал со Винблад кога размислувал да ја запроси својата сопруга.

„Кога размислував за брак со Мелинда, ја повикав Ен и побарав одобрување за неа“, објасни тој.

Винблад, која дала благослов рекла: „Реков дека тие ќе бидат добра комбинација затоа што станува збор за крајно интелектуални луѓе“.

Исаксон продолжи: „Дури и сега, Гејтс има договорено со неговата сопруга тој и Винблад да ја продолжуваат традицијата за заеднички одмор. Секоја пролет, повеќе од една деценија, Гејтс поминувал долг викенд со Винблад во нејзината куќа на плажа во Северна Каролина, каде што се шетаат на плажа и уживаат“.

Гејтс за своите патувања рече: „Можеме да одмараме и да разговараме за биотехнологијата“.

Винблад додаде: „Ние ги споделуваме нашите размислувања за светот и за нас самите“. „Се чудиме на тоа како, двајца млади луѓе кои направија големи достигнувања, започнавме голема авантура на работ на малку познатата индустрија и таа не спушти во центарот на неверојатен универзум“.


Бил и Мелинда Гејтс објавија дека се разделуваат по 27 години брак. Во соопштението се вели: „После многу размислување и многу работа на нашата врска, донесовме одлука да го прекинеме нашиот брак. Во текот на последните 27 години одгледавме три неверојатни деца и изградивме фондација која работи низ целиот свет за да им овозможи на сите луѓе да водат здрав, продуктивен живот. Ние продолжуваме да споделуваме верување во таа мисија и ќе ја продолжиме нашата заедничка работа во фондацијата, но повеќе не веруваме дека можеме да растеме заедно како двојка во следната фаза од нашите животи. Бараме простор и приватност за нашето семејство додека почнуваме да чекориме по овој нов пат.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *