НАПРАВЕНО ИНТЕРЕСНО ИСТРАЖУВАЊЕ-МАЧКИТЕ СЕ ГОЛЕМИ ФАНОВИ НА КВАДРАТНИ ФОРМИ

НАПРАВЕНО ИНТЕРЕСНО ИСТРАЖУВАЊЕ-МАЧКИТЕ СЕ ГОЛЕМИ ФАНОВИ НА КВАДРАТНИ ФОРМИ

Оние кои уживаа во карантините за време на пандемијата со коронавирусот, може да се поделат во две групи: интроверти и домашните миленици. Бидејќи нашите секојдневни рутини се превртеа наопаку, многумина имаа можност да поминат квалитетно време со своите миленици, а тука пристигнаа и интересните проекти и уште подобро, научните студии во кои главна улога имаат нашите омилени мали шефови, мачките.

Една нова студија, љбезно именувана како „Ако ми собира, ќе седнам: Истражување на граѓанската наука за илузорната подложност на контурите кај домашните мачки“ (“If I fits I sits: A citizen science investigation into illusory contour susceptibility in domestic cats”),, спроведена за време на пандемијата, откри дека љубовта на мачките кон затворените простори како што се картонски кутии и корпи за алишта се протега дури и на замислени квадрати.

Клучната цел на студијата – која сега е објавена во списанието „Применета наука за однесување на животните“ (Applied Animal Behaviour Science)  – беше да се дознае повеќе за визуелната перцепција на мачките, со тоа што ќе се утврди дали тие се способни да перцепираат илузорен квадрат на ист начин како и вистински постоечки квадрат.

Испитувачите објаснија: „Со цел да се види дали домашните мачки се подложни на илузорна контура, истражувачкот на когнитивната состојба на животните, Габриела Смит, неодамна дипломирана магистерка од Хантер колеџот во Њујорк и нејзините колеги, побараа од сопствениците на миленичиња да станат граѓански научници.“

Тие ќе создадат разни форми, вклучувајќи типичен квадрат и илозурен квардрат изветоперен квадрат, кој не би го приметиле мачките. Откако формите биле поставени на подот, мачките влегувале во собата додека сопствениците ги снимале без да вршат никакви интеракции. Ова траело шест дена.

Cats Don't Care If A Square is Imaginary, They'll Sit on it Either Way

30 сопственици го завршиле експериментот, а девет мачки направиле избор меѓу двете места за седнување. Од тие девет мачки, осум одбрале да седнат на местото кое имало форма на квадрат!

Не сите 30 сопственици имале мачки кои сакале квадратни форми…

Додека оспегот на истражувањето е мал, ова секако сугерира дека мачките ги привлекуваат кутии, дури и кога се илузорни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *