ШПАНИЈА ЈА УКИНУВА ВОНРЕДНАТА СОСТОЈБА ВО ЗЕМЈАТА

ШПАНИЈА ЈА УКИНУВА ВОНРЕДНАТА СОСТОЈБА ВО ЗЕМЈАТА

Шпанија го укина режимот за итни случаи на епидемијата воведен пред повеќе од половина година за да се ограничи ширењето на коронавирусот, рече Дојче веле.

Режимот за итни случаи вклучуваше забрана за патување меѓу регионите без добра причина. Властите, сепак, потсетија дека пандемијата не е завршена и ги повикаа граѓаните да бидат претпазливи. Кога ќе се појави вонредна состојба, регионите имаат право да донесуваат локални одлуки за да ги олеснат мерките или да наметнат построги правила.

Повеќето региони изјавија дека нема да воведат забрана за патување и дека нема да го продолжат режимот навечер, но на некои места ќе продолжат построгите мерки. На Балеарските и Канарските острови, Навара, Баскија и Валенсија остануваат ограничувања за ноќниот сообраќај.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *