СЛУШНЕТЕ КАКО ЗВУЧИ МАРС

СЛУШНЕТЕ КАКО ЗВУЧИ МАРС

НАСА објави прва аудио снимка од пробниот лет на мини хеликоптерот „Ingenuity“ на Марс кој беше изведен на 30. април. Звукот на хеликоптерот едвај може да се слушне поради неговата „тежина“ од 1,8 килограми и беше оддалечен повеќе од 80 метри од микрофонот.

„Ова е прва аудио снимка на летото до Марс, но иако едвај се слуша, претставува „многу убаво изненадување“,

рече научникот Дејвид Мимун

Претходно, од НАСА споделија слична аудио снимка од ветерот кој го има на Црвената планета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *