ВО ОБЛАСТ ВО ТУРЦИЈА ВОДАТА ДОБИЛА ЖОЛТА БОЈА ПОРАДИ ИНЦИДЕНТ СО ПЕСТИЦИДИ

ВО ОБЛАСТ ВО ТУРЦИЈА ВОДАТА ДОБИЛА ЖОЛТА БОЈА ПОРАДИ ИНЦИДЕНТ СО ПЕСТИЦИДИ

Пестицидите и хемиските агенси што се користат за уништување или контрола на штетниците можат да го загадат снабдувањето со вода и во земјоделските и во урбаните средини, а луѓето што живеат во областа Алпу во Ескишехир, Турција – каде земјоделството е најпосакувана економска активност, морале ова да го научат на потешкиот начин. начин

Во утринските часови на 6 мај, локалното население пријавило дека водата од чешмите и фонтаните е жолта и дека мириса „чудно“. Општината Алпу ја прекина дистрибуцијата на вода откако доби повеќе поплаки за бојата и мирисот, а следните испитувања покажаа дека пестицидите се мешале во водната мрежа, според локалната агенција ДХА.

На народот им беше соопштено дека водата е врзана со пестициди и не треба да ја користат мештаните. Потребите за вода на оние што живеат во областа, околу 1.500 луѓе, морало да се задоволат преку цистерни. За време на овој процес, две лица, од кои едно дете, се отруле од вода и морале да се лекуваат во болницата.

District's Water Turns Yellow After Pesticides Get into Water System

Главната причина за несреќниот инцидент ја објасни градоначалникот на Алпу, Гурбуз Гилер, кој им рече на новинарите дека зад несреќата стои локален жител и пукање на водоводна цевка. Пестицидите не биле намерно мешани во системот за дистрибуција на вода. Додека ова лице го полнело распрскувачот со пестициди со вода, цевката за вода експлодирала.

District's Water Turns Yellow After Pesticides Get into Water System

„Нашиот систем за водоснабдување е стар околу 40 години. За да се осигураме дека остатоци од хемикалијата нема да останат, ќе го обновиме системот на нашето соседство за четири до пет дена“, додаде Гилер, истакнувајќи дека напорите за промена на цевките во областа продолжуваат. За време на овој процес, потребите на луѓето ќе бидат задоволени со седум резервоари кои доставуваат вода до куќите, додека друг автомобил ќе носи вода за пиење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *