ИЗЛЕГОА ДОКУМЕНТИ ЗА РАСИЗАМ ВО БРИТАНСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЈСТВО

ИЗЛЕГОА ДОКУМЕНТИ ЗА РАСИЗАМ ВО БРИТАНСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЈСТВО

Пред неколку месеци, Меган Маркл и принцот Хари во интервјуто со Опра Винфри посочија дека во британското кралство има сериозни проблеми со расизам. Многумина го обвинуваа парот дека сето тоа е лага, но имало и такви кои тврделе дека расизмот е присутен во кралското семејство.

Документите од минатото сега протекоа во јавноста и дека дворјаните на Кралицата им забранувале на имигранти и странци од етничко малцинство да заземаат свештенички места во Бакингемската палата.

Според извештајот објавен од Гардијан, во 1968 година, главниот финансиски службеник на Кралицата им рекол на државните службеници дека „не им било практика да назначуваат обоени имигранти или странци на свештенички позиции“.

„Тврдењата засновани на користен извештај за интервју од пред повеќе од 50 години не треба да се користат за да се прават или да се носат заклучоци за современи настани “,

изјавиле од палатата за Си-Ен-Ен

„Кралското домаќинство и суверенот ги почитуваат одредбите од Законот за еднаквост, во принцип и во пракса. Ова се рефлектира во различноста, вклученоста и достоинството на работата, политиките, процедурите и практиките во кралското домаќинство“,

додаваат од палатата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *