ЗАЕВ: ЕУ МОРА ДА СПРЕЧИ ПОЈАВУВАЊЕ НА НОН-ПЕЈПЕРИ!

ЗАЕВ: ЕУ МОРА ДА СПРЕЧИ ПОЈАВУВАЊЕ НА НОН-ПЕЈПЕРИ!

Доколку Македонија го исполни своето и ја заврши својата траса на патот до ЕУ, тогаш и ЕУ мора да испорача и да го исполни својот дел од договорот, се со цел да не се појават разни нон-пејпери кои имаат за цел наметнување на идејата за прекројување на границите, смета премиерот Зоран Заев.

„Ако ги исполнуваме условите, Европа исто така мора да ги исполни – мора да го продолжиме процесот од обете страни, бидејќи се појавуваат„ нон-пејпери“ и дискусии за нови граници, а децата и знаат дека тоа е можно само со пушки и оружје. Не ни треба тоа, бидејќи ова е 21 век“, рече Заев и додаде дека верува дека ако ЕУ не ги сфати сериозно процесите, тоа ќе создаде погоден терен за нови нон-пејпери и разни стратегии што луѓето од оваа област не ги сакаат.

Тој исто така изјави за Еуроњуз Албанија дека Балканот навистина се променил поради европската иднина што ја посакуваат сите.

„Покрај тоа, многу е важно Македонија да биде доказ дека мултиетничките општества можат да бидат голема предност, лекција и пример за сите други земји“, рече Заев.

Заев оцени дека национализмот и шовинизмот постојат насекаде во светот, но тие се видливи на Балканот и затоа „не треба да се хранат затоа што ги уништуваат перспективите на младите генерации“.

„Сите имаме посебно национално чувство, но сите сме должни да им ја оставиме европската иднина на нашите деца, затоа верувам во единството на разликите, што е симбол на ЕУ“, рече премиерот .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *